Kroupovo-čočkový salát s avokádovou zálivkou

9:45 Kristýna H. 0 Comments

Ač je to v únoru neobvyklé, ano, jaro prostě klepe na dveře. Brzy se v plném proudu rozjedou farmářské trhy, na které se jako obvykle hrozně těším. Na všechny ty sezónní potraviny, ovoce, zeleninu, domácí pastu, čerstvé pstruhy atd. Ráda si odlehčím kuchyň salátem, i když venku nepanují tropická horka a na teplé jídlo není chuť. Dnešním receptem jsem se inspirovala v kuchařce Albert Spolu u stolu.

pro 2 osoby
> půl hrnku špaldového kernotta (krup)
> půl hrnku červené čočky
> 2 velké hrsti rukoly
> 2 ředkvičky
> mozzarella (kozí sýr)
> mandlové lupínky (opražené na sucho)

zálivka:
> 1/2 avokáda
> 2 lžíce bílého jogurtu
> 50ml mandlové smetany
> 1 lžíce kůry z chemicky neošetřeného citronu
> 2 lžíce citronové šťávy
> 1 lžíce olivového oleje
> sůl, pepř
> pažitka nasekaná na jemno

Kroupy a čočku uvaříme podle návodu. Po uvaření necháme zchladnout a poté smícháme dohromady. Na talíře si nasypeme rukolu a poklademe pokrájenými ředkvičkami. Na vrch dáme smíchanou čočku s kroupami. Dužinu z avokáda dáme do mixéru společně s jogurtem, smetanou, citronovou kůrou a šťávou, olejem a rozmixujeme dohladka. Nakonec přidáme na jemno nasekanou pažitku, dochutíme solí a pepřem a zamícháme. Zálivkou přelejeme kroupy a čočku a na vrch posypeme opraženými mandlovými lupínky a natrhanou mozzarellou (případně kozím sýrem, kdo má rád). 


0 komentářů:

⭐️ Všem moc děkuji za komentář! ⭐️